lørdag 20. mars 2010

Barbera d´Alba "Matiné" 2007, Grasso Fratelli

En vinanmeldelse

Farge: Dyprød og "stofflig" som gjør vinen nesten noe uklar. Kan hende er vinen ufiltrert, noe som er positivt. På nesen har "Matiné" toner av jordsmonn og raffinert eik. Brukte, franske tror jeg, kanskje noe bottefat. Lakris er det her, og et streif av grønnhet, men ikke på en negativ måte. Dette er en av de vinene som har dette intense og konsentrerte i duften, noe som vitner om lav avkastning og god seleksjon i vinmarken. Modne kirsebær og moreller.

I munnen er "Matiné" fløyelsmyk med massevis av stødig, ren, frukt. God syre tvers igjennom. Jeg har smakt Barbera med mer syre, men synes dette balanserer godt. Strukturen er bra, selv om det hovedsaklig dreier seg om eikestruktur og vevre barberaskall, men kanskje er det også stilker med i maserasjons-perioden. Det viktige er at eikestrukturen ikke forstyrrer kurven i munnen og heller legger seg til den som et pent og ikke offensivt, underbyggende element. Dette har brødrene fått til og dette er definitivt en meget godt laget vin. Finishen er som forventet. Noe eikepreg viser seg på slutten som er det svakeste med vinen. Etter noen år forsvinner selvsagt dette og jeg tror at apexet her kan anslås til å være om ca. 5-6 år. Kanskje lengre. Når vinen drikkes på 16 grader (som den skal!) er eiken i kombinasjon med det lette grønne streifet bare positivt. Det er enda ikke avgjort om Barbera d´Alba "Matiné" 2007 skal importeres til Norge. Jeg ser ingen grunn for at den ikke skal bli det. Matiné fra Fratelli Grasso er en vin å se opp for i fremtiden.

Matiné finnes enda ikke på polet i Norge, men dersom man er nysgjerrig på produsenten så finnes Fratelli Grasso Langhe Nebbiolo 2005 som bestillingsvare på polet. Varenummer: 59195, Pris 180,- Verdt å prøve tror jeg.

PS.

Grasso Fratelli klarer seg godt nok helt på egenhånd til å ikke skrive GRASSO med de største bokstavene på etiketten. Jeg forstår hvorfor de gjør dette selvsagt. Elio Grasso er mer enn et litt verdensberømt vinnavn, kanskje det mest berømte. Idet gutta kaller seg "Grasso Fratelli" snur de på den vanlige betegnelsen for "Brødrene Hansen" på hodet, og faller dermed i en mulig felle der de står i fare å vinhusnavnet misforstått av en haug med italienere, kanskje også noen spesielt nerdete vinanmeldere. "Grasso Fratelli" er en slett grammatisk løsning på "Grassi Fratello" - Feite brødre. Men glem det. Så fort det er lest, glem det for alltid. For disse to brødrene lager svært god Barbera, selv om latteren mulig sitter løst i hele Treiso.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar